Den gyldne klokke pudses - ​ En beretning om Sømandskirkens renovering... | Den Danske Sømandskirke Singapore

Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Den gyldne klokke pudses - ​ En beretning om Sømandskirkens renovering...

Den gyldne klokke pudses - ​ En beretning om Sømandskirkens renovering...
Udgivet af Carl Bjarkam, tor d. 9. sep 2021, kl. 11:22
Artikler

Sømandskirken i Singapore har befundet sig i en unik situation her i Coronatiden. Vi har ganske enkelt været ramt af en dobbelt nedlukning, som på sin egen måde har været en form for held i uheld. Den tiltrængte totalrenovering fra top til tå af Sømandskirken har nemlig fundet sted sideløbende med den galopperende epidemi.

Som med de fleste planer så kommer der altid ændringer undervejs. Nogle gange foregår det som i en glidende wienervals med et langt skridt frem og så to skridt på stedet uden fremdrift. Vi kender det allerede fra genåbningsstrategien hvad angår corona-restriktionerne. Aldrig så snart som der igen viftes med åbne pladser, klapper fælden og det sociale tæppe trækkes atter væk under os. Således også med renovationen. Her rykkes der også lidt til og fra på slutdatoen. Men nu skulle det være ganske vist! Det første stillads blev rejst i april 2020 og hvis alt går efter planen, bliver det sidste stillads pillet ned til marts 2022 - altså om et halvt år. Forhåbentlig akkompagneret af klapsalver og en festgudstjeneste med pomp og pragt. Vi ser meget frem til overdragelse og til at se det færdige resultat!

Vi krydser dog stadig fingre for, at det allerede vil være muligt at tage stueetagen i brug, førend kalenderen skriver marts. Realistisk set vil arbejdet i underetagen være afsluttet, når renoveringen af første salen står på. Dog afhænger vores brug af rummet af hvilket restriktioner, der er i spil her i årets sidste måneder. Ikke kun i forhold til corona, men også i forhold til renoveringsarbejdet.

Over sommeren er skruen nemlig blevet strammet ekstra meget, idet kirken er blevet kategoriseret som en byggeplads. Godt nok har vi altid i kirken bygget nærværende og nutid mening oven på de gamle evangelietekster, men det har vi gjort for åbne døre. Den byggeplads, der nu er etableret på Mount Faber, er knap så glad for åbne døre og gæster. Desværre betyder det, at der ikke er adgang på bjerget for offentligheden. I den gode præventive ånd har det lagt myndighederne meget på sinde at begrænse kontakten mest muligt mellem arbejdere og besøgende på kirken. Derfor har hovedporten været låst, nøglen er smidt ud til slangerne og al adgang har været forbudt.

Men som et gammelt ordsprog siger: Når Gud lukker en dør, åbner han et vindue. Selvom det i det her tilfælde er myndighederne, der har smækket porten i, så har vi altså valgt at åben andet end vinduerne for stadig at kunne være kirke. Vi er nemlig stadig at træffe i Præsteboligen overfor kirken på Pender Road 9A. Her har vi også afholdt diverse arrangementer i løbet af foråret, og så snart det er muligt, vil vi igen åbne dørene for sammenkomster og samvær. Du er dog altid velkommen til også at kontakte os eller kigge forbi, hvis du savner friskbrygget kaffe eller en snak.

Det er heldigt at ombygningen falder sammen med corona-nedlukningen, for totalrenoveringen er i den grad tiltrængt og har været undervejs i mange år. Vi kan allerede nu love, at den kirke, vi får leveret tilbage, bliver helt fantastisk smuk. Bygningen har nærmest fået karakter af en fredet bygning og behandles som sådan. Det er ideen, at den skal bringes så meget som muligt tilbage til original stand. På den måde er det egentlig mere tale om en restaurering end en egentlig renovering. For eksempel havde det været billigst at udskifte alle trævinduer med plastikvinduer. Men nej. Vinduerne tages ud, renoveres, slibes, males, og sættes derefter i igen. Ødelagte gulvfliser er udskiftet med specialfremstillet nye fliser, der er lavet på samme måde og i samme materiale. Stukkatører fra Thailand har været ind over renoveringen af al stuk og væggene er blevet beklædt med en særlig kridtholdig vægbeklædning fra Italien, der skal kunne modstå det meget fugtige klima. De rådne træbjælker under taget er udskiftet og enhver termit er blevet eftersøgt, fundet og sendt til termitternes himmel. Gammel maling på ydersiden er skrabet af med håndkraft og huller og revner repareret til UG.

Heldigvis for vores kirkes økonomi er denne totalrenovering betalt er Singapore Stat. Vores udgifter vedrører kun den indvendige brug af kirken så som ny aircondition og køkken i stuen og første sal og lidt el-arbejde hist og her. Alt dette kommer I til at høre meget mere om senere på året.

Hvis alt går vel, kan vi i løbet af efteråret igen begynde at holde arrangementer på kirken. Sidst i september burde vi kunne genoptage gudstjenesterne i baggården, og så snart vi må, åbner vi igen porten og byder indenfor til frokoster, fredagsbar og dansk hygge. Vi glæder os til at se jer!

 

CB / ML